איך מתמודדים עם בעיות נפשיות?

איך מתמודדים עם בעיות נפשיות?

הרבה פעמים כשאנשים מדברים על תחושות אישיות, כאבים, עצבות, חרדות, הם נותנים להתייחס אליהן כאל מצב נפשי עמוק אשר יכול להשפיע על חייהם האישיים בהיבטים שונים. במקרים מסוימים מדובר על מצב שיכול להשפיע במשך ימים ספורים, במקרים חמורים יותר זה יכול להשפיע במשך שבועות ואפילו חודשים.

אך גם אנשים המתמודדים עם עצבות, חרדות, תחושות אישיות, אינם מוגדרים חולי נפש. יש הבדל עצום בין בעיות נפשיות אשר מגדירות אדם כחולה לבין בעיות אישיות שנובעות מדברים טבעיים שאנחנו חשים וחווים במהלך החיים ויכולים להשפיע עלינו כך או אחרת.

על פי הערכות, בישראל יש למעלה מרבע מיליון אנשים המתמודדים עם מחלות נפש שונות. הן יכולות מחלות קשות המשפיעות על התפקוד היומיומי והן יכולות להיות מחלות המתפרצות במקרה של טריגרים שונים. חשוב לציין, הרבה פעמים נהוג להכניס אל תוך הנתון הזה גם אנשים המתמודדים עם בעיות קלות, כפי שציינו, דוגמא חרדות, דיכאון, פוביה וכדומה.

במאמר זה נסביר איך נדע לאבחן חולה נפש ואיך אפשר להתמודד עם תופעות נפשיות שונות אשר יכולות להשפיע על התפקוד היומיומי, כאשר במקרים מסוימים, ההשפעה היא לא רק על החולה עצמו אלא גם על הסביבה שלו. כלומר, ההשפעה יכולה להיות גם על אנשים שחיים איתו, עובדים עמו ובכלל נמצאים איתו בסוג של קשר.

 

איך מאבחנים חולה נפש?

ישנן דרכים שונות להגדיר חולה נפש. אפשר לזהות זאת על פי מספר רב של סימנים שכל אחד מלמד על כך שישנה מחלת נפש מסוימת. למשל, פירוש לא נכון של המציאות באופן קיצוני, התייחסות לא הגיונית של האדם לסביבה, דרישות לא מציאותיות, תחושות שליליות כבדות, תפקוד לקוי, שינויים קיצוניים במצב רוח, מצבים של כעס קיצוני, הסתגרות והתבודדות, דמיונות מאוד מוזרים ברמה קיצונית, תחושה שמערכת היחסים איתו הופכת להיות מאוד קשה ולא סבירה.

צריך לקחת בחשבון שכל אחד מהמצבים הנ"ל צריך לקרות יותר מפעם אחת וסביר להניח שלא כל המקרים יקרו. מספיק שיקרה מקרה מסוים פעם אחת בשביל שזה ידליק נורת אזהרה, אך זה לא אומר עדיין שמדובר במחלת נפש.

 

איך מתמודדים עם תופעות נפש?

ברגע שאנחנו חשים שאדם מסוים בסביבה שלנו מתמודד עם מחלות נפש, אז עלינו להפנות אותו לייעוץ וטיפול מקצועי. במידה והוא לא מעוניין בכך, ואנו חשים שנשקפת לו או לסביבה סכנה, אזי שאנחנו יכולים לבדוק אופציה לערב גורמים חיצוניים ולכפות עליו טיפול.

בעיקרון, בשלב הראשון הוא יעבור אבחון פסיכיאטרי בעזרת מבחנים שונים, אפשר גם להשתמש בטיפולים אלטרנטיביים שונים, ואלה יעזרו לבחון האם מדובר באדם שמתמודד עם תופעות נפש מסוימות אשר יחייבו אותו לקבל טיפול מתאים.

יש לציין, ישנם מקרים שהטיפול יכול לעזור אך ישנו סיכוי שמדובר במצב בלתי הפיך ואז הטיפול נועד לעזור לו לשמור על שגרת חיים סבירה מבלי לתת למחלה להשפיע עליו או על הסביבה באופן קיצוני.

גלילה לראש העמוד