כל מה שצריך לדעת על מחלת קרוהן

כל מה שצריך לדעת על מחלת קרוהן

מחלת קרוהן הינה אחת ממחלות המעי הנפוצות בארץ ובעולם ובעלת השפעה רחבת היקף על המצב הגופני והנפשי של החולים בה עד למצב של אובדן שליטה מוחלט בעת התקפים חזקים של המחלה המתרחשים באופן פתאומי וללא סימנים מקדימים. קרוהן הינה מחלה כרונית דלקתית הפוגעת באזורי המעי השונים ואף עלולה לפגוע בכל מערכת העיכול ולהשפיע על איכות החיים. מחלת הקרוהן מופיעה אצל גברים ונשים בצורה שווה והיא תוקפת בזמנים שונים מבלי יכולת לצפות הן את מועד ההתקף והן את עוצמתו וזאת בשל היעדר סימנים מוקדמים להתקף הקרב ובא.

גורמי הסיכון למחלת הקרוהן?

מחלת הקרוהן נגרמת כתוצאה מסיבות שונות ואין סיבה אחת חד משמעית אשר ניתן להכריז עליה כגורם הבלעדי להתפרצות המחלה. מחקרים הראו שמתוך מגוון סיבות אפשריות להתפרצות המחלה, קיימים כמה גורמים מרכזיים והם:

  • סיבות אימוניות – אחד הגורמים המרכזיים מדברים על כך שמחלת קרוהן הינה מחלה אוטואימונית שבה הגורם תוקף את מערכת העיכול באמצעות תגובה בלתי תקינה של המערכת החיסונית ולמעשה מוביל להרס הרירית של המעי ולהופעת תסמיני המחלה הקשים, בהם ניגע בהמשך. כאשר מדברים על תגובה אוטואימונית, אנו למעשה מתכוונים לתגובה קיצונית של המערכת החיסונית לחיידקים הנמצאים במערכת העיכול ולמעשה מוביל לדלקת כרונית חריפה המתרחשת במעי ומובילה להרס רב ברקמות בתוך המעי ואף עלולה לפגוע במערכת העיכול לכל אורכה מפי הטבעת ועד לוושט.

 

  • סיבות גנטיות – מחקרים בדקו ומצאו כי לגורם הגנטי תפקיד מובהק להופעת מחלת הקרוהן וכי אצל 20% מחולי קרוהן בכל העולם, ישנו קרוב משפחה אשר חולה גם במחלה. יתרה מזאת, כל אדם אשר אחד מבני משפחתו הגרעינית חולה בקרוהן, הסיכון שלו לחלות גם במחלה הינו פי 14 מכל אדם אחר שאין במשפחתו הקרובה אדם עם קרוהן, כך שבהחלט ניתן לראות סיבה גנטית מובהקת למחלת הקרוהן.

 

  • גורמים סביבתיים – ישנם גורמים סביבתיים אשר משפיעים בצורה מובהקת על התפרצות המחלה. ישנם תיאוריות אשר מציגות סברה לפיה אי חשיפה מספקת למיקרו-אורגניזמים בילדות עלולה להוביל בעתיד להיווצרות מחלה אוטואימונית במערכת העיכול. כך למשל, ילדים אשר מונעים מהם כל מגע עם סביבה שאינה סטרילית, עלולים בעתיד לפתח מחלה אוטואימונית במערכת העיכול ולמעשה לחלות בקרוהן כתוצאה מכך שהגוף מתחיל לתקוף את עצמו ולפגוע בחלבוני הגוף ולהוביל להרס המעי ולהיווצרות דלקת כרונית חריפה.

תסמיני מחלת הקרוהן

תסמיני המחלה משתנים מחולה לחולה ובהתאם לאזור הספציפי שנפגע במערכת העיכול. הדלקת אשר נוצרת מובילה להתקפים קשים עימם נאלצים להתמודד מידי תקופה החולים במחלה. אם האזור הפגוע הוא במעי הדק, הדלקת באותו אזור עלולה להוביל לתסמינים קליניים של שלשולים דמיים או רגילים, כאבי בטן קשים, חולשה, כאבי פרקים, ירידה דרסטית במשקל ועלייה בחום הגוף. כאשר הדלקת תוקפת את אזור פי הטבעת, החולים עלולים לסבול מסדקים בפי הטבעת(פיסורה), מפיסטולות ואף היווצרות של אזורים מוגלתיים באזור פי הטבעת.

שיטות ודרכיי טיפול בתסמיני המחלה

הטיפול בקרוהן הינו על מנת להילחם ולהוביל להקלה בתסמיני המחלה ולא במחלה עצמה שכן מדובר על מחלה כרונית אשר אינה ניתנת לריפוי. באופן כללי, חולי קרוהן שומרים על תזונה מאוזנת באמצעות דיאטת קרוהן מיוחדת אשר תפקידה לצמצם משמעותית את כמות הסיבים במזון ולספק תוספת של ויטמינים הנחוצים לגוף כחלק מהתמודדות עם המחלה ולשמירה על איכות חיים נאותה. בכל הנוגע לטיפול תרופתי אופן הטיפול תלוי בחומרת התסמינים וההשפעה שלהם על איכות החיים. ככל שהסימפטומים של המחלה הינם קשים יותר, כך הטיפול יהיה אגרסיבי יותר ויכלול שילוב של תרופות ושיטות טיפול על מנת להוביל להקלה ומניעת סיבוכים במערכת העיכול. לרוב, הטיפול בקרוהן יכלול שימוש בתרופות המכילות סטרואידים, שימוש באנטיביוטיקה, אספירין ותרופות אשר תפקידן לדכא את המערכת החיסונית בגוף ולהילחם בתסמינים הנוצרים כתוצאה מגורם אוטואימוני.

גלילה לראש העמוד