מה גורם לעצירות

מה גורם לעצירות

עצירות היא תופעה פיזית לא נעימה ואף מכאיבה והיא נוצרת כאשר קיימת תנועתיות איטית או פחותה של המעיים. טווח היציאות הסדירות משתנה מאדם לאדם, ישנם אנשים שעבורם יציאה אחת לשלושה ימים היא דבר שבשגרה וישנם אנשים שעבורם שתי יציאות ביום הן דבר שבשגרה. עם זאת, עצירות תוגדר כזו כאשר למעלה משלושה ימים אין יציאה, שכן לאחר תקופת זמן זו הצואה מתקשה ואז גם קיים קושי ביציאה עצמה שרק גורמת להחרפת המצב.  

מהו המונח הרפואי המתייחס לעצירות ומה הגורמים לה?

המושג עצירות מתייחס ליציאות קשות. עצירות יכולה להיות תופעה כרונית מתמשכת או תופעה זמנית ובדרך כלל היא נגרמת מתזונה לקויה ומחסור בנוזלים, כאשר אי אכילת מזונות עם סיבים היא הסיבה הראשונה לעצירות, כמו גם יציאה מרוטינת האכילה הרגילה. מסיבה זו ניתן לראות שאנשים שנמצאים בחופשות, בטיולים, או שהם נמצאים במקומות מרוחקים מהבית ומשגרת האכילה הרגיל סובלים יותר מעצירות. 

יש תרופות שגורמות לעצירות ויש תוספי תזונה שיכולים לגרום לתופעה, למשל תוספת של ברזל. העצירות יכולה להיגרם גם בשל התייבשות, בשל דיאטה דלה במיוחד או אפילו מהתעלמות מהצורך ללכת לשירותים. בנוסף, לחץ וסטרס יכולים להעלות את הסיכון לסבול מעצירות ולמרות שמדובר במקרים נדירים בלבד – לעיתים העצירות נגרמת בשל מחלה מורכבת, למשל סוכרת או מחלה ממארת. 

רוב האנשים לא יזדקקו לאבחון מורכב כדי לקבוע שהם סובלים מעצירות, אך יש לציין כי אבחון מוקדם עשויה להציל חיים במידה ומדובר באדם שחולה במחלה ממארת, לכן בכל מקרה בו העצירות קיימת יותר משבועיים יש להיוועץ עם הרופא המטפל. במידה והרופא המטפל יראה לנכון לבצע בדיקות נוספות, אלה יכולות לכלול בדיקה לאיתור דם בצואה או בדיקות מורכבות יותר כמו קולונוסקופיה. 

מהם הטיפולים הנפוצים בעצירות?

לפני שנדבר על טיפול בעצירות נדבר על הדרכים למנוע אותה מראש. בין אם סבלתם בעבר מעצירות ממושכת ובין אם העצירות הייתה זמנית, כדאי לדעת כי הקפדה על תזונה מאוזנת ומלאה בסיבים תסייע למנוע את העצירות. גם שתייה מרובה של מים תסייע בכך ולמעשה השילוב של שניהם ביחד יעשו זאת. פירות עשירים בסיבים הם תותים ופירות עם זרעים אכילים, לדוגמה תאנים. גם שזיפים ידועים בסיוע למערכת העיכול. יוגורט, מרק ודגני בוקר עם סובין מומלצים גם כן לשילוב בתפריט. בשילוב התזונה יש לבצע פעילות גופנית קבועה לפחות שלוש פעמים בשבוע, רצוי גם להימנע מהתאפקות ללכת לשירותים. 

ישנם משלשלים שניתן לרכוש ללא מרשם וישנם משלשלים שיש צורך במרשם עבורם. בכל מקרה שיש כוונה לעשות שימוש במשלשלים כיוון שדיאטות שונות ושתייה מרובה לא סייעו, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ובכל מקרה בו יש נוכחות של דם בצואה, כאבים קשים ביציאות או אובדן במשקל לצד העצירות – יש לפנות לרופא המטפל. 

לסיכום, עצירות היא אמנם תופעה מטרידה וכואבת, אך היא ברת טיפול והוא אפילו פשוט. עם זאת, כדאי להיות עם היד על הדופק ולוודא שהעצירות אינה מתמשכת ושאין בה סימני אזהרה נוספים שיכולים להתריע על בעיה בריאותית מורכבת יותר. 

**המאמר הינו כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

גלילה לראש העמוד