מהי מיגרנה? תחילה נשלול: מיגרנה אינה כאב ראש רגיל. זוהי מחלה נוירולוגית הכוללת בתוכה תסמינים של כאבי ראש בעצימות גבוהה וכן בחילות, הקאות, רגישות לאור ולרעשים אף בדציבלים נמוכים ובמקרים שונים אף ירידה ברמת הראייה.
אם אף פעם לא חוויתם מיגרנה – איחולינו שלא תערכו עמה היכרות לעולם. אך אם אתם סובלים או סבלתם פעם ממיגרנה אתם מהנהנים עכשיו עם הכתוב בהזדהות כואבת.
בפוסט הבא: מיגרנה – הסוגים השונים, דרכי ההתמודדות ושיטות הטיפול. סובלים ממיגרנה? גזרו ושמרו.
יותר ממיליון ישראלים סובלים ממיגרנה
לא שנתון זה עוזר להפחית את עוצמת הכאב בשעת התקף, אבל עצם הידיעה שאתם לא מתייסרים לבד בחדר חשוך, לצד העובדה שחברות התרופות שוקדות זה עתה על מציאת פתרונות תרופתיים לתופעה הנוירולוגית, עשויה להיטיב מעט את ההרגשה.
הסטטיסטיקות היבשות: אחת מכל ארבע נשים בישראל סובלת ממיגרנה. במגדר הגברי לעומת זאת הנתונים מראים כי רק כ-10%-12% מגדירים את עצמם כסובלים מהמחלה (מה שלא באמת משנה אם במקרה אתה שייך לאחוזים בודדים אלו).
הרפואה נוטה לייחס את הפער בשכיחות התופעה בין המגדרים לשינויים ההורמונליים האופיינים למחזור החודשי שכן מיגרנה אצל נשים מופיעה בדרך כלל כתופעה קדם-וסתית.
מיגרנה – הסוגים
קיימים שני סוגי מיגרנות: מיגרנה נפוצה ומיגרנה קלאסית. כך תאבחנו האם אתם סובלים מאחת המיגרנות:
מיגרנה נפוצה
מרגישים כאב ראש פועם בעוצמה דווקא באחד מצדדי הראש? חווים כאב ראש חזק שנמשך בין 4-72 שעות? אם השבתם בחיוב ככל הנראה אתם סובלים ממיגרנה נפוצה. תסמינים נוספים למחלה זו הינם: התגברות הכאב בעת ביצוע פעילות גופנית בעצימות משתנה וכן קושי בתפקוד.
ייתכן מאוד ואתם מעדיפים לשכב בחדר מוגף-תריסים על מנת להקל מעליכם תופעות כגון: רגישות לאור ולרעש.
מיגרנה קלאסית – מיגרנה עם אאורה
מיגרנה עם אאורה כוללת תסמינים מקדימים קבועים הכוללים לרוב היבטים ויזואליים: כתמים שחורים, הבזקים של אור מנצנץ בצורה של זיגזג ועוד. בין התסמינים הבלתי ויזואליים ניתן למנות: חולשה, הפרעות דיבור והפרעות תחושה. תסמיני האאורה נמשכים בין רבע שעה לשעה ולאחריהם לרוב, יופיעו תסמיני המיגרנה הקלאסיים. עם זאת, ישנם החווים תסמיני אאורה מבלי שלאחריהם מופיעה המיגרנה.
דע את האויב: שלבי ההתפתחות של המיגרנה
ישנם ארבעה שלבים נפוצים בהתפתחות מיגרנה, ייתכן וחלק מהאנשים לא יסבלו מכל שלבי ההפתחות.
שלב ראשון: פרודוגרם
בשלב זה המתקיים אצל 40%-60% מהאוכלוסיה, קיימות תופעות של שינוי במצב הרוח, דיכאון, עצבנות, ישנוניות, אופוריה ועייפות. לעיתים תורגש תשוקה למאכל מסוים ועוד. תסמינים אלו הם תסמיני קדם מיגרנה ועשויים להגיע שעות עד ימים טרום התקף.
שלב שני: אאורה
האאורה מוגדרת כתופעה נוירולוגית ממוקדת המתרחשת באופן מיידי. זמן ההתרחשות עשוי להיות טרם המיגרנה, במהלכה ולאחריה והיא כוללת: הבזקים, צורות מזוגזגות, ראייה מעורפלת ועוד. במקרים חמורים עלולים להתווסף אל התסמינים הויזואליים – תסמינים של הפרעה בדיבור שתחלוף או שיתוק בחצי גוף.
שלב שלישי: כאב ראש
כאב הראש יופיע בהדרגה בעוצמה שהולכת ומתעצמת ואז נחלשת כמו גל. משך זמן ההתקף הוא ממספר שעות ועד ל-3 יממות. חולים רבים מאבדים תיאבון, סובלים מבחילות או מקיאים במהלך התקף מיגרנה.
שלב רביעי: פוסטדורם
עייפות, תחושת התשה, רגישות יתר בעור הקרקפת ולעיתים אף פגיעה ביכולת הריכוז.
היכרות עם שלבי המיגרנה מאפשרת התגוננות מפניה כבר בשלבי ההתקף הראשוניים והתמודדות אופטימלית תוך חזרה לתפקוד מלא בהקדם. רוצים לדעת עוד? הקליקו https://www.roshhelp.co.il/category/%D7%9E%D7%99%D7%92%D7%A8%D7%A0%D7%94-%D7%9E%D7%99%D7%92%D7%A8%D7%A0%D7%95%D7%AA
מיגרנה: צוחקת לאקמול בפרצוף
כפי שפתחנו, מיגרנה היא לא כאב ראש סטנדרטי, כזה שאפשר לחיות איתו, לקחת גלולת משכך כאבים ולהמתין חצי שעה להיעלמות הכאב. זו מחלה נוירולוגית העשויה ליטול את יכולת התפקוד ולהפקיר את קרבנותיה לחסדי החדר החשוך ואטמי האוזניים. הסובלים ממיגרנה כרונית עלולים לחוות כאבי מיגרנה ותסמינים נוספים במשך 15 יום בחודש ואף יותר, מה שכמובן מוריד את יכולת התפוקה בעבודה למינימום וכן מצמצם את האפשרות לחיים נורמליים בסביבה המשפחתית והקהילתית.
מעגל קסמים שלילי בהתמודדות עם מיגרנה
"נטילת משככי כאבים תכופה עשויה לגרור שימוש הרסני בתרופות", כך מומחי טיפול במיגרנה. נטילת משככי כאבים במינון מוגבר (10-15 יום בחודש) עלולה להקל מצד אחד על תסמיני המיגרנה ומנגד, לגרום להופעת כאב ראש, מה שיוביל לנטילת משככים בכמות גבוהה יותר וחוזר חלילה.
אם כך, איך מטפלים במיגרנה?
טיפול במיגרנה כולל שני חלקים: טיפול ההתקף מיגרנה וטיפול מנע למיגרנה.
טיפול במיגרנה במצב התקף חריף
מטרת טיפול זה הינה הפסקת התקף מיגרנוטי וסיוע לסובל – לחזרה לחיים תקינים במהירות. יש המעדיפים להתחיל בטיפול הדרגתי הכולל ניסוי וטעיה: בתחילה, נטילת משככי כאבים קלים ואם אינם פותרים את הבעייה: מעבר לתרופות חזקות יותר ולבסוף מעבר לטיפול ייעודי במיגרנה אם השיטות שנוסו לא השיגו תוצאות אפקטיביות. גישה שונה ברפואה טוענת כי אין לעבור את כל מסע הבדיקות ויש להתחיל את הטיפול בטיפול באמצעים ייעודיים. היתרון בכך: לא נדרש זמן המתנה בו החולה עלול לסבול בינתיים. החיסרון בשיטה המיידית הוא העובדה שלעיתים הכאבים עשויים לחלוף בעזרת משככי כאבים קלים ובשימוש מיידי בטכניקות טיפול עצימות, החולה עשוי להיחשף לטיפול עוצמתי שאינו תואם את אופי המחלה.
תרופות לטיפול במיגרנה
התרופות המוכרות כיום לטיפול במיגרנה הן ממשפחת הטריפטנים – TRIPTANS. כל התרופות פועלות באותה שיטה והן בטוחות ויעילות לשימוש. הטריפטנים (חומר כימי התואם סרוטונין – הורמון שכיח במוח האדם) משפיעים על כלי דם באזור הדורה ועל אזורים נוספים בגזע המוח ומונעים את התרחבותם.
תרופות אלו עשויות לגרום לתופעות לוואי שונות המשתנות מאדם לאדם ולכן אופי הטיפול ייקבע על פי ניסיון המטופל בשימוש בתרופה.
טיפול תרופתי בעל רמת השפעה מינורית או ללא השפעה כלל יוחלף בטיפול של גירוי עצבי באמצעות פולסים חשמליים.
מניעת מיגרנה – שיטות הטיפול
טיפול מניעתי הוא טיפול הניתן במקביל לטיפול בהתקף חריף בתדירות יומיומית. נוירולוגים ישקלו טיפול מניעה קבוע במיגרנה במידה והמטופל חווה במשך תקופה של שלושה חודשים התקפים נוירולוגיים של מיגרנה בתדירות של 6 פעמים בחודש ויותר שנדרש בהם טיפול חריף.התרופות השונות למניעה הן: אמיטריפטילין, חוסמי ביתא (מוריד את תדירות התקפי המיגרנה ב-50%), חוסמי תעלות סידן וכן תרופות נוגדות אפילפסיה.
ישנן גישות אלטרנטיביות ליפול במיגרנה הכוללות : דיקור סיני, דמיון מודרך, הרפיה להפגת מתחים, היפנוזה ועוד.
במידה והמטופל מזהה מאכלים מיוחדים המהווים טריגר להתפרצות התקפי מיגרנה – יש להימנע מאכילתם. המלצות אלו באות בנוסף לשיפור הרגלי תזונה ואימוץ אורח חיים בריא על ידי המטופלים כחלק מתהליך הוליסטי הכולל גיוס כוחות גוף ונפש להתמודדות עם התופעה.
סובלים ממיגרנה? זכותכם לדעת
בתקופה האחרונה אומץ נוהל להנחיית ועדות רפואיות של ביטוח לאומי ביחס לקביעת זכויות עבור חולים במיגרנה. הקריטריונים כוללים התייחסות לעצימות ההתקפים, תדרותם ולמידת ההיענות לטיפול תרופתי. נציין כי במקרים חמורים של חוסר תפקוד כתוצאה ממיגרנה כרונית ניתן לקבל עד 40% נכות עבור קבלת קצבה.
אומרים לא למיגרנה! סיכום הדברים
מיגרנה הינה תופעה נוירולוגית שכיחה המתבטאת בכאבי ראש חד צדדיים ובתסמינים רבים נוספים. דרכי הטיפול הן טיפולי ממוקדים בהתקפים חמורים וטיפולי מניעה. קיימת המלצה לקיום אורח חיים בריא וסדר יום רגוע הכולל פעילות גופנית. הרפואה האלטרנטיבית מציעה אף היא מגוון פתרונות. בסופו של יום רק ניסיון הסובלים ממיגרנה הוא זה שיקבע את אופן הטיפול הרצוי.