תחילה, כדאי לציין כי עקמת היא בעצם עיוות של עמוד השדרה והיא באה לידי ביטוי בהטיה הצידה, או בסיבוב החוליות. בעיה זו יכולה לקרות באזור הגבי או גם במותני ולעתים תתקיים גם בשניהם. כלומר, עקמת היא מצב בו נראה שעמוד השדרה עקום. היא יכולה להיות מולדת, כתוצאה מהתפתחות פגומה של החוליות, ויכולה להיות גם אידיופטית, ולצוץ בגיל ההתבגרות. העקמת שכיחה יותר בקרב נערות מאשר נערים וידוע כי קיים גורם תורשתי לתופעה זו, על אף שלא ידוע לנו איזה גן אחראי לכך. עקמת אידיופטית לרוב תבוא לידי ביטוי בצורה קוסמטית. עצמות כתפיים לא סימטריות, מעין גבנת וחוסר איזון בעצמות השכמה והאגן.
כיצד נדע שמדובר בעקמת?
רבים המקרים בה עקמת ילדים אינה מלווה בכאב, מה שעלול להקשות עלינו על אבחונה ויכול לגרום לה להתגלות רק בגיל מאוחר יותר. לפעמים יהיו קיימים כאבים בגב או באזור השכם. האבחנה הראשונית של עקמת ילדים מתקיימת בבדיקה פיזית, על ידי רופא/ת ילדים או אורתופד. אבחון של חומרת העקמת מתבצע בצילום כולל של כל אורך עמוד השדרה. הדבר צריך להתבצע על פני קסטה ארוכה והדבר לא זמין בחלק ממכוני הרנטגן. דבר זה יכול מאוד להועיל לנו לקבל אינפורמציה על גיל העצמות, מה שחשוב לנו לצורך קבלת החלטה על המשכיות הטיפול.
חשוב לזכור שבמרבית המקרים עקמת ילדים תהיה פגם אסתטי ותו לא, כלומר לא יהיו לכך השלכות בריאותיות. רק כאשר מדובר במקרים של עקמת מעל 60 מעלות יהיה סיכון כלשהו, שכן, תיתכן השפעה מסוימת על תפקוד מערכת הנשימה ועלולים להיות כאבי גב חמורים. ניתן לזהות מצב כזה על ידי חוסר פרופורציה בגובה הכתפיים וחוסר איזון בעצמות השכם.
לעשות את הבחירה הנכונה – איך נטפל בעקמת?
לפני הכל, חשוב לציין כי מספר הילדים הסובלים מעקמת נמוך, למעשה מדובר בכ-6% מכלל אוכלוסיית הילדים. האחוזים של אלו שסובלים מעקמת כזו המצריכה טיפול נמוכים עוד יותר, ומסתכמים בממוצע של 1-2%. הטיפול הראשוני שיינתן יהיה בדרך כלל על ידי מחוך, אשר מפעיל כוח מכאני על החוליות ומשפיע על קצב ההתפתחות שלהן. במרבית המקרים, מחוך אכן יהיה הטיפול המומלץ, אך לא תמיד הוא יעזור, לרוב במקרי עקמת קשה לא יהיה די בכך להאט את התפתחותה של העקמת. במקרה כזה נרצה לבצע ניתוח קוסמטי, שבמהלכו ווים וברגים יוחדרו לחוליות שבגב, שיחוברו למוטות, אשר יישרו את העקומה. הבעיה בניתוח היא שרבים המקרים בהם לאחריו לא תתאפשר תנועתיות באזור הניתוח, אך הדבר לא בהכרח פוגע בתפקוד היום-יומי. למעשה, ניתוח נחשב לאופציה יעילה במיוחד, שכן, גם אלו שנותחו יכולים לבצע פעולות כמו התכופפות, ואחוזי ההצלחה של הניתוח עומדים על כ-90%, נתון שמחשיב אותו לניתוח יעיל במיוחד, שכן, הוא מסייע לשפר את העקמת ב-50-70%.